Projekt „Uključivanje djece i mladih s MR u različite aspekte društvenog života“

17.10.2004.
Projekt „Uključivanje djece i mladih s MR u različite aspekte društvenog života“ - Udruga Kamenčići

Cilj projekta je omogućiti mladima s mentalnom retardacijom aktivno sudjelovanje u različitim društvenim događanjima kroz koja će imati mogućnost stjecanja novih poznanstava. Provođenjem aktivnosti u prostoru Udruge kao i izvan njega bitno se povećava njihova društvena pokretljivost. Na taj način dobivaju mogućnost zadovoljenja potrebe za društvenom pripadnošću a koju u svojoj svakodnevici nisu u mogućnosti zadovoljiti zbog predrasuda i otpora društvene zajednice.
Promidžbenim aktivnostima i kontinuiranom prisutnošću mladih s MR na javnim događanjima, potaknut će se pozitivan pristup određenog broja građana.

Specifični ciljevi projekta:
– Osvještavanje mlađih naraštaja i voditelja institucija o potrebi društvene uključenosti djece i mladih s MR
– Uključivanje djece i mladih s MR u društvena događanja uz vršnjačku potporu

Unutar sustava, a pored postojećih institucija, građani moraju osvijestiti vlastitu odgovornost i pronaći načine dodatne pomoći za one kojima je pomoć potrebna. Uz uključivanje djeteta s MR u edukacijsko rehabilitacijske programe nužno je dati mu priliku da kvalitetno provede i svoje slobodno vrijeme.
LJUDSKA JE POTREBA DA SE BUDE DRUŠTVENO PRIHVAĆEN I ZA ZADOVOLJENJE TE POTREBE NUŽNO JE INTEGRIRATI SE U DRUŠTVENU ZAJEDNICU.
Uski krug ljudi u kojem se dijete s mentalnom retardacijom kreće svakodnevno ne može zadovoljiti tu potrebu.
U gradu Šibeniku stupanj tolerancije i uključivanja u društvenu zajednicu osoba s MR nije na zavidnoj razini. To se očituje već na prvi mah kad kao roditelj pokušate svoje dijete uključiti u pojedina društvena zbivanja.
Za dijete koje ne može kontrolirati iskazivanje emocija i doživljaja se smatra da mu je mjesto kod kuće. Još je teža suprotna reakcija kad se sažaljevanjem nastoji iskazati prihvaćanje. Posljedica toga je povlačenje roditelja i djeteta u azil kućnih zidova.
Dijete koje je odraslo u takvom okruženju u mladenačkoj se dobi (nakon završene škole po specijalnom programu), vrlo teško uklapa u društvenu zajednicu. Orijentirano je isključivo na vršnjake sa istim teškoćama.
Medijski prezentirane humanitarne akcije imaju za cilj prikupljanje materijalnih sredstava kako bi se umanjili neki od problema potrebitih društvenih skupina. Istovremeno, nismo u prilici pratiti tako jake kampanje kojima se potiče zbližavanje i uspostavljanje ravopravnog odnosa sa onima koji žive tu pored nas, ali društveno isključeni.
Uključivanjem polaznika srednjih škola kao i predstavnika institucija u edukativna predavanja približava im se potreba poboljšanja društvene pokretljivosti djece i mladih s MR. Postiže se osvještavanje ciljne skupine koja može pridonijeti što kvalitetnijem uključivanju korisnika u društvena događanja.
Projektom se osobe s MR uključuju u tokove društva ne kao „izdvojen pojedinac u pratnji izdvojene obitelji“, već kao jedan od pripadnika istodobne skupine na pojedinim društvenim događanjima.

Događanja koja smo pratili u sklopu prethodnih projekata:

Vaterpolo utakmica: Šibenik NCP- Primorje Erste , 2. svibnja 17 h

Vaterpolo utakmica: Šibenik NCP- Jadran St, 4. travanj 18 h

Kazališna predstava „Gola u kavezu“, 02. travanj 2009. u 20 h.

Kazališna predstava „Šah mat“, 30. ožujak 2009. u 20 h.

Vaterpolo utakmica: Šibenik NCP – Primorac Kotor, 21. ožujak u 18 h

Kazališna predstava „Gronholmova metoda“, 9. ožujak 2009. u 20 h

Vatepolo utakmica : Šibenik NCP – Budvanska rivijera, 7.ožujak 19 h

Vatepolo utakmica: Hrvatska-Njemačka, 17. veljača 18.30

Vatepolo utakmica „ Šibenik NCP – Primorje EB“, 14 veljača 19 h

Vaterpolo utakmica: Šibenik NCP – Brescia, 7 veljača 20 h

Kazališna predstava „Leda i sluškinje“, 7. veljača 2009. u 20 h

Kazališna predstava „Priča o Edith Piaf“, 29. siječanj 2009. u 20 h

Vatepolo utakmica „ Šibenik NCP – Jadran CKB“, 31. siječanj 2009 u 19 h

Vatepolo utakmica „ Šibenik NCP – Primorac“, 10 siječanj u 19 h

Vaterpolo utakmica: Šibenik NCP – Olympiacos, 13. prosinac u 19 h