Slobodna Dalmacija: Kuna do kune

29.01.2009.
Slobodna Dalmacija: Kuna do kune - Udruga Kamenčići

Humanitarna akcija: kuna do kune za zdrav zub

Dobri ljudi na djelu

Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom “Kamenčić” i ove godine organizira veliku humanitarnu akciju u centru Dalmare. Tamo imaju prodajno mjesto za proizvode iz svojih kreativnih radionica, a u prodaji sudjeluju brojne osobe iz šibenskog javnog života, ponajviše sportaši. Tako su proizvode “Kamenčića” prodavali vaterpolisti, učinit će to i nogometaši, manekenke, klapa Brodarica, a jedan je od naših najvećih pomagača Šibenska gradska straža, kaže predsjednica Udruge Sonja Niniš-Ševo. Nakon Centra Dalmare, i uz pomoć Šibenske gradske straže, akcija će se nastaviti na Meduliću, u staroj gradskoj jezgri.

No, nakon lanjskog prikupljanja novca za kupnju kombija za prijevoz osoba s poteškoćama u razvoju od kuća do bazena, centra grada i sportskih igrališta, za što se ove godine skuplja novac, pitamo predsjednicu “Kamenčića”.

– Naumili smo kupiti pokretni aparat za popravljanje zubi. Poznato je da se osobama sa smetnjama u razvoju popravak i vađenje zubi mogu obavljati samo uz anesteziju, i to u Splitu ili Zagrebu, a tamo su liste čekanja i do dvije godine. Mi sada imamo stomatologa volontera koji nam, uz anesteziologa Opće bolnice, pomaže na tom planu, međutim, to se odnosi samo na vađenje zubi, a mi smo željeli otvoriti mogućnost da naši korisnici mogu popravljati zube. Za njih je zubobolja daleko veći problem nego za zdrave ljude i tome smo morali posvetiti pažnju. Uređaj stoji oko 70 tisuća kuna. Je li Šibenik spreman kupiti pokretni uređaj za popravljanje zubi osobama sa smetnjama u razvoju, znat će se na kraju akcije. Sudeći po uključivanju poznatih Šibenčana u tu akciju, ponajprije sportaša, akcija bi trebala uspjeti.

J. Grubač / Epeha