Novi-tjednik 06.06.2008

01.02.2009.
Novi-tjednik 06.06.2008 - Udruga Kamenčići

Objavljeno u Novom Tjedniku 06.06.2008.

Gimnazijalci skupili 22 tisuće kuna

Izgleda kako su gimnazijalci ove godine bili itekako uspješni, brojnim su uspjesima pridodali i nova priznanja s državnih natjecanja u području društvenih i prirodnih znanosti, retoričkih nadmetanja i novinarstva

Kako bi potaknuli učenike na bolji rad i razvili učeničke svjetonazore i ambicije, u Šibenskom kazalištu je po šesti put održana gimnazijska priredba Antun. Priredba je humanitarnog karaktera, naime, ove godine sva prikupljena sredstva od prodanih ulaznica idu Udruzi ‘Kamenčići’ za kupnju vozila kojim će se prevoziti štićenici te udruge. Na početku su okupljene pozdravili voditelji, Valentina Beg, Barbara Grubišić-Čabo i profesor Hrvoje Zekanović koji je ujedno i dobitnik nagrade Antun 2008. za najprofesora. Oni su najavili film o aktivnostima škole, a ravnajući se prema statistikama, izgleda kako su gimnazijalci ove godine bili itekako uspješni. Brojnim su uspjesima pridodali i nova priznanja s državnih natjecanja u području društvenih i prirodnih znanosti, retoričkih nadmetanja i novinarstva. Sad već tradicionalno, Gimnazijska klapa zapjevala je nekoliko dalmatinskih pjesama ali ovog puta bez svog najvećeg aduta, Vesne Gulin koja nije bila prisutna. Kako bi povezali svoja dva spektakla, gimnazijalci su odlučili povezati Vranu i Antuna pa su Tereza Kedžo i Flavija Bilalović, inače viceprvakinje gimnazijskog pjevačkog natjecanja, otpjevale svoje ovogodišnje pjesme u pratnji svestranog Don Denisa Karanušića. Publika je bila očarana glasovima tog dueta nakon kojeg je uslijedio najnapetiji dio večeri, proglašenje ovogodišnjih dobitnika Antuna. Kako se navodi, bitka za kipić je bila neizvjesna u svim kategorijama sve do zadnjeg izbrojenog glasa što i ne čudi jer svi nominirani ujedno činu samu gimnazijsku ‘kremu’ učenika.

Vječni Marijan Ban

Napetost u iščekivanju rezultata ublažio je ovogodišnji gost, Marijan Ban. On je podario publici nekoliko minuta vrhunske glazbe u kojim je svatko mogao naći nešto za sebe. Marijan Ban kaže da mu ovo nije prvi put da surađuje sa Gimnazijom Antuna Vrančića jer je prošle godine gostovao na božićnoj priredbi Vrani. Izgleda da vječni Ban nikad ne izlazi iz mode jer je uspio zagrijati uspavanu publiku. Usprkos jako dobroj scenografiji, izgleda kako je publici više prijao prošlogodišnji Antun na kojem su zvučni efekti bili bolje izvedeni nego ove godine. Gimnazija se može pohvaliti i činjenicom da su njezin ‘dril’ pohađali i mnogi hrvatski estradnjaci poput Ive Brešana, Arsena Dedića ili Maksima Mrvice. Sukladno tome, u kategoriji poznatog učenika šibenske gimnazije prevagnuo je Špiro Guberina koji je ovogodišnji dobitnik Antuna. Nažalost zbog ranije ugovorenih obaveza, Šprio nije bio prisutan u kazalištu pa je u njegovo ime nagrada uručena njegovom bratu Emilu. Novost na ovogodišnjom Antunu činili su ‘fashion gurui’ u sastavu profesorice Nives Trive i Lovre Štrbinića koji su svojim simpatičnim komentarima uspjeli nasmijati zahtjevnu publiku iako su ‘zli jezici’ njihove ispade ocijenili pomalo ciničnim. Za najbolju sportašicu 2008. proglašena je Katarina Rajčić, već poznata široj javnosti. Naime, Katarina je ove godine osvojila državno zlato u plivanju na 200 m slobodno i ušla u Hrvatsku plivačku reprezentaciju. Ravnateljica Belamarić daje dosta prostora mladima u području izvannastavnih aktivnosti što učenici izrazito cijene. Ovaj put su Antuna u kategoriji doprinosa u izvannastavnim aktivnostima osvojili dvojac Marko Grgac i Dubravko Blaće. Oni su, naime, zaslužni za organiziranje koncerata u poznatoj Crtaoni.

Kao što se očekuje od mladih intelektualaca, na kraju je Frana Dulibić, glavna organizatorica priredbe Antun izašla na pozornicu i zahvalila svim sudionicima i sponzorima ove manifestacije. Frana je iznijela i podatak da je Gimnaziji u tekućoj školskoj godina sakupila ukupno dvadeset i dvije tisuće kuna u raznim humanitarnim djelatnostima. Za kraj je Marijan Ban zajedno sa organizacijskim odborom priredbe zapjevao svoje najveće hitove.

Ante Škugor